اصلان الیاس زاده:در شکل گیری رابطه میان ایران و غرب عوامل و اشخاص بسیاری دخیل بوده اند. علما و روحانیون ایرانی نیز به هر جهت در شکل گیری نگاه ایرانیان نسبت به غرب و آگاهی بخشی نسبت به توطئه های استعمار تاثیرگذار بوده اند. نقش برجسته علما در صدور فتوا علیه معاهدات اقتصادی ننگین و همچنین انقلاب مشروطه و سپس هدایت و رهبری انقلاب اسلامی ایران بسیار مشهود ...
اگرچه خطر تسلط و تجاوز روزافزون استعمارگران روس و انگلیس و تهدید استقلال ایران یکی از دلایل شعلهور شدن انقلاب مشروطه بود، با این حال هیچگاه مشروطهخواهان به نیات استعماری بیگانگان پی نبردند و سرنوشت نهضت را به دخالت قدرتهای بزرگ واگذار کردند. نقطهی اوج دخالتهای بیگانه در جریان انقلاب مشروطه را میتوان در دو مسئلهی به توپ بستن مجلس توسط محمدعلی ...
از این منظر، آینده روابط ایران و غرب را بایستی بر بستر همکاری برای مدیریت اختلافات به موازات تداوم تعارض اهداف، منافع و دیدگاه های کلان مورد تحلیل و بررسی قرار داد.
پالکونیک (سرهنگ) لیاخوف افسر ارتش روسیه از طرف دربار تزار به ایران اعزام گردید و در زمان سلطنت محمدعلی شاه فرماندهی بریگاد مرکزی قوای قزاق را عهدهدار شد. لیاخوف در مقابل وزیر جنگ و هیچ یک از مقامات وقت ایران برای خود مسئولیتی قائل نبود و مستقیماً از پطرزبورگ کسب تکلیف میکرد.
قانون اساسی مشروطه همه شهروندان ایرانی را از آزادی برخوردار و در برابر قانون «برابر» می دانست. در این که هم روشنفکران و هم علما خواستار آزادی در چارچوب قانون بودند، هیچ تردیدی نیست، اما مشروطه گران سکولار قانون عرفی مأخوذ از اروپا را مد نظر داشتند و روحانیون، قانون اسلامی را پیشنهاد می کردند.
تاریخ ایران از مشروطه تا به قدرت رسیدن رضاخان از پرحادثهترین حوادث دوران تاریخ ایران است. از یک سو پیامد مشروطه هرج ومرج و از میانرفتن امنیت عمومی بود و از سوی دیگر افزایش غیرقابل تصور مداخلات بیگانگان. تا جایی که در قراردادهای 1907 و 1915عملا ایران بین روسیه و انگلیس تقسیم شد و در پی انقلاب اکتبر روسیه این انگلستان بود که در سراسر ایران فرمانفرمایی ...
علامه قزوینی میگوید: «اگر روز ۱۷ جمادی الاخری ستارخان بیرقهای سفید را پایین نمیآورد مشروطه تا مدت نامعلوم رخت از ایران بیرون میبرد زیرا آن روز در تمام نقاط ایران به جز از تبریز استبداد حکمروا بود.»
افرادی که بدون پیشداوری و تلقین قبلی، به مطالعه تاریخ میپردازند و مثلا میبینند که قرارداد استعماری «رویتر» را که در تاریخ نظری ندارد، افراد مشروطهخواهی نظیر میرزا ملکم خان و میرزا حسن خان مشیرالدوله طراحی کردند.
عبدالمجید میرزا عینالدوله، نوه فتحعلی شاه صدراعظم دروزه قاجار بود و در نهضت مشروطیت، علما و تجار تهران که از استبداد او به تنگ آمده بودند در مسجد جامع و حضرت عبدالعظیم و قم، متحصن شدند و عزل عین الدوله را خواستند.
علامه قزوینی میگوید: «اگر روز ۱۷ جمادی الاخری ستارخان بیرقهای سفید را پایین نمیآورد مشروطه تا مدت نامعلوم رخت از ایران بیرون میبرد زیرا آن روز در تمام نقاط ایران به جز از تبریز استبداد حکمروا بود.»